- Fotó, kép

- Műsorfüzet

- Újságcikkek

- Hang anyag

- Kritika

- Partitúra

- Szövegkönyv

Bánát Gábor (1926-2016)

9/23/1926 – 7/23/2016

Banát Gabriel hat évesen kezdett hegedülni, és egy évvel később nyilvánosan szerepelt. Kilenc évesen meghallgatta Bartók Béla, aki megállt Bánát szülővárosában, Temesváron, miközben rendszeres szonáta partnerével, Zathureczky Edevel utazott Romániába. Ennek eredményeképpen a fiú Zathureczky tanítványává vált a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián. 

1941-ben lépett fel az OMIKE Művészakciójában.

A háború után Bukarestbe ment, ahol Georges Enescu partnere lett,Beethoven, Brahms és Enescu szonátáinak előadásában. Romániát a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyre utazva hagyta el. Pályafutását Amerikában folytatta. Banat turnézott az USA-ban, Nyugat-Európában és később Japánban. A londoni és az oslói filharmonikusokkal, a hágai Residentie Orkest-szel, a párizsi, zürichi és a hamburgi rádiószenekarokkal, a Detroit, a Baltimore és a Westchester-i szimfóniákkal, a Nemzeti Zenekari Társasággal.

Banat a Smith College-ben és a Hart Music College-ban tanított, NYU-ban tanult és a Westchester Zeneművészeti Egyetem hegedűosztályán tanított, ahol alapította és vezette ifjúsági zenekarát.