- Fotó, kép

- Műsorfüzet

- Újságcikkek

- Hang anyag

- Kritika

- Partitúra

- Szövegkönyv

Redner Renée (1908-1975)

Redner Renée  festőművész
(1908.május 22. Budapest -1975.október 5. Budapest)

1908.május 22-én született Budapesten polgári családban.
Jaschik Álmos   szabadiskolájában rajzot, művészettörténetet,klasszikus grafikai technikákat, alkalmazott grafikát, díszlet-és jelmeztervezést tanult. Mesterei: Aba-Novák Vilmos, Medgyessy Ferenc és Fényes Adolf tehetségét kitüntetett figyelemmel kísérték.
Részt vett a szolnoki művésztelep indulásában. Az Európai Iskola és a KUT tagja volt. Szerepelt a Szalon Tavaszi Tárlatain." Három festőnő" címmel közös kiállításon szerepelt Szántó Piroskával és Lehel Máriával. Rabinovszky Máriusz írt kritikát a kiállításról, ahol RR.  könnyed játékosságát emelte ki. Művészetére főképpen Chagall volt igen nagy hatással, de Klee, Míró, Kandinszkij, Bortnyik is befolyással bírt. A vonal, a szín a forma egyaránt izgatta. így a monokróm grafika, a festészet és a szobrászat egyaránt szerepelt az általa gyakorolt műfajok között. Párizsba tett tanulmányútja alkalmával is a kor legkitűnőbb szellemi, művészeti áramlatait szippantotta magába. A történelem viharaiban megmaradt  olajfestmények, grafikák. kisplasztikák tanúsítják RR.folyamatos  alkotói munkásságát.

Polgári származása és az  Európai Iskolához tartozó kultúrája miatt a 3T harmadik  kategóriájába: a Tiltott kategóriába sorolták,amiből egész élete során nem sikerült kitörnie. Ceruza-, tus- és tollrajzokkal. réz- és linómetszetekkel, akvarell- és tempera festéssel, vagy batikolással, textilfestéssel fejezte ki aktuális érzelmeit, gondolatait. Hosszú, fájdalmas betegségben hunyt el 1975 október 5-én.

RR. munkássága felfedezésre, rehabilitásra vár.

Lánya keramikusként követi édesanyja művészi vonalát. 2008-ban saját életmű kiállításán RR.születésének 100. évfordulójára emlékkiállítást rendezett a kőbányai Pataky Művelődés Központ galériájában. (Ma Körösi Csoma Sándor Művelődési Központ.)
A Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola galériájában a Jaschik szellemiség folytonosságát szimbolizáló névadó kiállításon, mint volt Jaschik tanítvány szerepelt ott tanító lányával együtt.

/Leánya:Tóvölgyi Katalin szíves közlése alapján./