- Fotó, kép

- Műsorfüzet

- Újságcikkek

- Hang anyag

- Kritika

- Partitúra

- Szövegkönyv

Róna Vera (1914-1977)

1938 júniusában az Újság számolt be arról, hogy Újpesten a Műkedvelők Operatársasága a Rigoletto előadására készül. A Gilda szerepét alakító énekesnőt Róna Verának hívták. Néhány hónap múlva a neve ott volt Hollós Korvin Lajos szerzői estjének szereplői között, amely estről egyébként több újság is beszámolt.
A varázsfuvolában lépett először színpadra a Művészakcióban, majd ezt követte 1942 februárjában és márciusában a Faust hangversenyszerű előadásában Margit, a Sába királynőjében Sulamit, és a Fidelioban Leonora szerepe. A nagy szerepek (pl. Aida) megmaradtak az ezt követő időkben is.
Túlélte a háború és a üldöztetés idejét, és 1945 novemberében ott volt egy zeneakadémiai dalest szereplői között. Szerepelt a rádióban, énekelt 1946 júniusában egy Puskin-esten – „Az ének és zeneszó legszebben Róna Vera ajkán zengett” – tudósított erről a Színház. 1950-ig feltűnt a neve a rádióműsorokban és fellépéseiről is tudósítottak az újságok 1947 őszén, sőt még egyről 1949 márciusában.
Róna Vera 1933 nyarán férjhez ment Zelenka Pálhoz. Ennek azért van jelentősége, mert egy 1972-es gyászjelentésben az azt közreadó neve Dr. Bajor Lászlóné sz. Róna Vera volt, akinek fiát viszont Zelenka Istvánnak hívták. Dr. Bajor Lászlóné sz. Róna Vera 1977 áprilisában hunyt el. A Kozma utcában e néven található síron születési időként az 1914-es év áll.